Termos to produkt, który możemy znaleźć w większości naszych domów. Naczynie wykorzystujemy podczas leśnych wypadów, podróży autem, w pracy, a nawet na co dzień w domu. Z czego powinien być wykonany dobry termos? Jak duży powinien być? Jak sprawić by trzymał temperaturę jeszcze dłużej? W tym wpisie postaram się odpowiedzieć na te i wiele innych pytań.



Czy na pewno potrzebuję termosu

Termos to jeden z takich sprzętów, który lepiej mieć i nie potrzebować za często niż nie mieć, wtedy kiedy potrzebujemy.
Termosy to nie tylko „butelki” do przetrzymywania kawy i herbaty w odpowiedniej, wysokiej temperaturze, a też kubki termiczne i termosy obiadowe.
Kubki termiczne to znakomite urządzenia do codziennych zajęć. Pomijając fakt, że aktualnie mamy zimę i fajnie jest mieć pod ręką coś ciepłego do picia, to niektóre stacje benzynowe i sklepy z dostępnym ekspresem, pobierają mniejszą opłatę za sprzedaż kawy w naszym kubku, niż ich sprzedażowym.

Termosy obiadowe to specjalnie przygotowane pojemniki z szerokim wlewem i guzikiem do wyrównywania ciśnienia. Nie są one duże, a potrafią uratować dzień, racząc nas ciepłą domową zupą zamiast codziennej kanapki, czy popularnej bułki z parówką.



Z czego jest wykonany nowoczesny termos

Termosy dostępne w naszej ofercie w zdecydowanej większości wykonane są ze stali nierdzewnej. Konstrukcja przypomina dwa pojemniki, wsadzone jeden w drugi, gdzie pomiędzy ściankami została wytworzona próżnia. To ona izoluje wewnętrzny pojemnik i nie pozwala nagrzewać się zewnętrznym ściankom, a co za tym idzie tracić ciepło.
Wnętrze markowego termosu pokryte jest jonami aktywnego srebra, które działa bakteriobójczo.

Warto też sprawdzić, czy wybrany przez nas termos posiada jakieś elementy plastikowe, które mogą stykać się z naszą żywnością. Jeśli takie elementy są, to upewnijmy się, czy te elementy nie posiadają szkodliwego dla zdrowia Bisfenolu A (producenci stosują wtedy oznaczenie - BPA FREE).

W zależności, do jakich aktywności używamy nasz termos, warto dopasować odpowiednią warstwę zewnętrzną. Jeśli naczynie często stoi na naszym biurku lub w miejscu biurowej pracy, można wybrać model ze szczotkowanej stali, lub pokryty barwną anodyzacją.
W przypadku bardziej terenowego użytkowania polecamy modele z antypoślizgową, teksturowaną powłoką, albo pokryte twardym plastikiem. Natomiast, jeśli często przemieszczamy się w miejscu pracy, warto przemyśleć zakup termosu z dodatkowym bocznym uchwytem.

Jak duży powinien być nasz termos

Wielkość termosu powinniśmy dopasować do swoich potrzeb. Większość producentów udostępnia swoje butelki i termosy obiadowe w dwóch, a nawet trzech rozmiarach. Najpopularniejsze to 0,5l, 0,75l oraz 1l. Nie znaczy to, że trudno będzie nam znaleźć model 1,2l, a nawet 1,8l. Dzięki takiemu podziałowi możemy wybrać odpowiednią dla nas wielkość i pojemność.
Wyjątkiem są kubki termiczne. Te produkowane są w większości w jednej pojemności. Zazwyczaj jest to 470ml.



Jakie parametry powinien posiadać termos

Jednym z ważniejszych elementów jest korek termosu. W modelach obiadowych jest to gruba nakrętka z guzikiem umożliwiającym uwolnienie ciśnienia zebranego w pojemniku.
W przypadku kubków i butelek, mamy dostępną pełną gamę korków. Od standardowych zakręcanych, przez dźwignie, guziki i przyciski, które umożliwiają bezpieczne otwarcie i zamknięcie termosu. Modele marki Esbit posiadają w zestawie dwa różne korki - standardowe nakręcane oraz z przyciskiem.
Butelki oraz modele obiadowe posiadają dodatkową nakrętkę wierzchnią, która służy jednocześnie za kubek, lub małą miseczkę. Butelki marki Esbit mają w zestawie również dwa kubeczki.
W termosach obiadowych miłym dodatkiem stosowanym przez kilku producentów np. Thermos jest dodanie składanej łyżeczki, schowanej w korku.

Pomocne wskazówki w użytkowaniu termosu

Jak sprawić by termos był jeszcze skuteczniejszy? Przed nalaniem właściwego posiłku, czy napoju najpierw nalejmy wrzątku, by nagrzać wewnętrzne ścianki.
Jeśli planujemy bardzo długą podróż, to szczelne zakręcony termos warto zapakować pomiędzy ubrania w bagażu. To jeszcze bardziej zwalnia oddawanie ciepła.
Zabrudzone kawą i herbatą ścianki z łatwością wyczyścimy za pomocą sody i gorącej wody lub specjalnych tabletek czyszczących.
Natomiast jeśli czujemy, że zewnętrzne ścianki naszego pojemnika robią się nieprzyjemnie ciepłe, to znaczy, że utraciliśmy próżnię i musimy pomyśleć nad nowym termosem.




Mateusz Sułek

W tematach militarnych i sprzętowych od zawsze, w branży od 15 lat. Prywatnie, lubi wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś. Fan muzyki z lat 60-70, aspirujący bloger.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Rozumiem Więcej informacji Odrzuć